Zespół Szkół nr 3 im. Jana Pawła II
w Krzyżowej

user_mobilelogo

Zegar

   

Pogoda

Przelotne opady deszczu

13°C

Krzyżowa

Przelotne opady deszczu

Wilgotność: 68%

Wiatr: 28.97 km/h

  • 26 Kwi 2018

    Rain 16°C 9°C

  • 27 Kwi 2018

    Partly Cloudy 17°C 4°C

Kalendarz

Statystyki odwiedzin

1.png0.png0.png7.png9.png8.png
Dzisiaj627
Wczoraj909
W tym tygodniu3345
W tym miesiącu31080
Wszystkie100798

Kto jest online?

1
Online

     18 lutego 2015 r. młodzież naszej szkoły pojechała do filharmonii w Katowicach na poranek edukacyjny - Muzyka Europy Północnej z cyklu "Ludowe inspiracje w muzyce symfonicznej" w ramach obchodu roku Oskara Kolberga. Uczniowie wysłuchali utworów E.Griega, C.Nilsena, H.Woda oraz J.Sibeliusa w wykonaniu Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach.

„Tego się nie da jeść”. „To wygląd obrzydliwie”. „Jak oni mogą się tym zachwycać” – to tylko niektóre wyrażenia, które przychodzą na myśl, kiedy mówimy o angielskiej kuchni i nawykach żywieniowych Wyspiarzy. Na własnej skórze, lub raczej przez własny żołądek, doświadczyłem jak niesprawiedliwe i stereotypowe są te opinie.

Dwutygodniowy pobyt w Exeter w południowo-zachodniej Anglii całkowicie zmienił moje poglądy na ten temat. I na wiele innych - związanych z codziennym życiem typowych Anglików – „angielska” pogoda wcale nie musi być synonimem deszczu i mgły, „five o’clock tea” to już zamierzchła przeszłość, a powszechna opina, że Anglicy są zdystansowani w zawieraniu znajomości i bronią swojej domowej prywatności jak zamku – to banał, który trudno obronić. Wróćmy jednak do angielskiej kuchni…