Zespół Szkół nr 3 im. Jana Pawła II
w Krzyżowej

user_mobilelogo

Do wakacji zostało

dni
godziny
:
minut
:
sekund

Zegar

   

Pogoda

Cloudy

2°C

Krzyżowa

Cloudy

Wilgotność: 90%

Wiatr: 5 km/h

  • 18 Kwi 2021

    Cloudy 7°C 1°C

  • 19 Kwi 2021

    Scattered Showers 8°C 0°C

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Statystyki odwiedzin

1.png7.png5.png7.png3.png4.png7.png
Dzisiaj933
Wczoraj1953
W tym tygodniu12447
W tym miesiącu33110
Wszystkie1757347

Kto jest online?

3
Online

„Tego się nie da jeść”. „To wygląd obrzydliwie”. „Jak oni mogą się tym zachwycać” – to tylko niektóre wyrażenia, które przychodzą na myśl, kiedy mówimy o angielskiej kuchni i nawykach żywieniowych Wyspiarzy. Na własnej skórze, lub raczej przez własny żołądek, doświadczyłem jak niesprawiedliwe i stereotypowe są te opinie.

Dwutygodniowy pobyt w Exeter w południowo-zachodniej Anglii całkowicie zmienił moje poglądy na ten temat. I na wiele innych - związanych z codziennym życiem typowych Anglików – „angielska” pogoda wcale nie musi być synonimem deszczu i mgły, „five o’clock tea” to już zamierzchła przeszłość, a powszechna opina, że Anglicy są zdystansowani w zawieraniu znajomości i bronią swojej domowej prywatności jak zamku – to banał, który trudno obronić. Wróćmy jednak do angielskiej kuchni…